Whiskygenootschap de Törfstekers

Whisky genootschap "De Törfstekers" werd in 1998 opgericht door een drietal whisky enthousiastelingen uit Stadskanaal. Gedreven door het gevoel dat samen genieten van whisky leuker is dan dit alleen te doen, werd besloten dat er een soort van club moest komen.Om te zien of daar wel animo voor zou zijn werd er voorafgaand aan de oprichting een proeverij georganiseerd in ons stamlokaal café 't Mingelmous te Stadskanaal. Tijdens deze proeverij, waar zo’n 15 deelnemers op afkwamen, werd de toenmalige Classic Malts serie geproefd. Hoewel een groot deel van de deelnemers voor het eerst echt kennis maakte met whisky werd het aangebodene goed ontvangen. Ook het idee om lid te worden van een genootschap sprak het merendeel van de aanwezigen aan. En zo geschiedde. Whisky genootschap de Törfsteker was geboren.

In 1998 zijn we gestart met 12 leden. Het ledenaantal groeide al snel naar 20. Door de jaren heen is het genootschap alleen maar verder gegroeid. Het verloop onder de leden is niet erg groot. Eenmaal lid dan blijven de meesten dat ook. Vier keer per jaar wordt er een genootschapmiddag georganiseerd. Op die middagen houden we een nosing & tasting van 5 verschillende whisky’s. Over de whisky’s, en de distilleerderijen waar ze gemaakt werden, wordt achtergrond informatie verstrekt. De whisky’s worden geselecteerd en aangeschaft door onze inkoopcommissie. Een taak die deze commissie serieus opvat. De whisky’s die aangeboden worden op onze nosing & tastings zijn altijd van hoge kwaliteit. Of zij bij ieder individueel lid in de smaak vallen is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Dit geeft altijd voldoende stof voor een gezonde discussie. De genootschapmiddagen, die worden gehouden in ons stamlokaal t'Mingelmous, worden sfeervol aangekleed en er worden diverse hapjes geserveerd. Soms worden er speciale activiteiten georganiseerd. Dit alles wordt verzorgd door onze uiterst creatieve activiteitencommissie.

Hoe het nu gaat
Hoewel er geen actief wervingsbeleid gevolgd werd telde ons genootschap begin 2008 meer dan 50 leden. Nieuwe leden kwamen hoofdzakelijk uit de groep mensen die te gast zijn geweest op één van onze middagen. We hebben toendertijd ook een ledenstop ingevoerd. We zijn een groep enthousiaste whisky liefhebbers. De samenstelling van de groep is zeer divers zowel mannen als vrouwen, jong en oud arts of arbeider een ieder wordt verbroederd door het genootschap. Dit maakt dat onze genootschapmiddagen altijd zeer dynamisch zijn. We proberen altijd een balans te vinden tussen het uitdiepen van de whisky’s en het hebben van een gezellige middag. Want hoewel het is begonnen om meer te weten te komen over al die whisky’s is ons vooral duidelijk geworden dat gezelligheid en sociale omgang met anderen ook erg belangrijk zijn.

In 2008 bestond Whisky Genootschap De Törfsteker 10 jaar. Dit bevestigt dat we in 1998 een goede weg zijn ingeslagen. Als het aan ons ligt houden we er nog lang niet mee op. Whisky is en blijft een fascinerend product en onze ontdekkingstocht is nog maar net begonnen!

In 2013 vierden wij alweer het 15 jarig bestaan van ons genootschap!

Ben je gëinteresseerd geworden? Elke whiskyliefhebber uit Stadskanaal en omstreken kan lid worden van ons genootschap. Het lidmaatschap kost je € 50,- per jaar. Hiervoor krijgt men 4  proeverijen (Nosing & Tasting’s) waar per keer minimaal 4 verschillende whisky’s worden geproefd. En tijdens deze proeverij worden er altijd heerlijke hapjes geserveerd. Daarnaast is er een nieuwjaarsborrel en een whisky barbeque. Uiteraard vinden als onze proeverijen plaats op een zondag in ons stamlokaal café t'Mingelmous te Stadskanaal. Wanneer je gëinteresseerd bent geworden en één keer een proeverij wil bijwonen kun je voor € 20,- een proeverij bijwonen.

Voor meer informatie over ons whiskygenootschap de Törfsteker bezoek onze eigen website. Hier vind je alle gegevens die je nodig bent om eventueel contact te zoeken of foto's van onze nosing & tastings te bekijken. www.deturfstekers.nl

Cheers!