Geschiedenis Café 't Mingelmous Stadskanaal

Eind 70'er jaren werd begonnen met het bouwen van een complex, wat nu bekend staat als de Liliënthal State. In de State zijn gevestigd op de begane grond dienstverlening, horeca, detailhandel en op de eerste verdieping appartementen en een bioscoop. Daarvoor was het een grote grasvlakte met daarop een grote boom (die er nu nog steeds staat) en een schooltje. Heel af en toe werd de kermis daar gehouden.

Begin 1981 was het gebouw klaar en begon café 't Mingelmous eerst als bistro en later als café te functioneren. 't Mingelmous is een verbastering van het Nederlandse woord 'mengelmoes'en betekent van alles wat. Wat weer van toepassing is op het klantenbestand, van jong tot oud. Die het café ook wel de Mingel noemen.

Vanaf 1981 hebben Jos Kool, Harm Willems en Nico Haisma achter elkaar het café gerund. In 1986 nam Roelof Bieze, tevens de huidige eigenaar het café over, die is dus in 2016 al 30 jaar café-eigenaar! Wie mingel zegt, zegt Brand bier want die 2 zijn zeer vast aan elkaar verbonden. Kwaliteitsbier uit Limburg met geweldige seizoensbieren, zoals de Lentebock, Dubbelbock en Sylvester. Tevens heeft Brand geweldige speciaalbieren genaamd: Imperator, Weizen en het zeer hoppige pilsener Brand Up.

Ook beschikt de Mingel over een eigen whiskygenootschap, biergenietschap en een pijprokersgilde. Whiskygenootschap de Törfsteker geeft 4 keer per jaar op een zondagmiddag prachtige nosings and tastings in de café 't Mingelmous te Stadskanaal. Biergenietschap Narziss geeft regelmatig bierworkshops, hemamiddagen en proeverijen met als middelpunt "echt bier". Kom vooral een keer langs voor een heerlijk biertje van de tap of uit de fles of kies voor een prachtige malt whisky.

In combinatie met de sfeer, een klein hapje en een goed gesprek kom je er vanzelf achter waarom een heleboel mensen de Mingel een kroeg met soul noemen er er graag komen "mingelen".

Graag tot ziens, in café 't Mingelmous te Stadskanaal!