Bieren en speciaalbieren café 't Mingelmous

Brand bieren van de tap;

- Piepke, 0,18cl
- Fluitje, 0,22cl
- Amsterdammer, 0,25cl
- Mingeltje, 0,25cl/0,50cl

- Guiness van de tap, 0,25cl/0,50cl
Het is het jaar 1759 en Arthur Guinness staat op het punt de grootste gok uit zijn leven te wagen. Geschraagd door brouwkennis die zijn familie in voorgaande generaties heeft vergaard koopt hij een vervallen brouwerij in het hartje van Dublin en begint bier te produceren. Vanaf 1799 wordt in St. James’ Gate Brewery zelfs alleen nog maar zijn interpretatie van de London Porter gebrouwen, een steviger interpretatie. Dit geeft de naam Stout (=fors, stevig) aan het bier dat mettertijd is uitgegroeid tot een icoon, een ijkpunt, een zeldzaam mooi bier. Guinness stout heeft de wereld veroverd and rules the waves! Tegenwoordig kent het een alcoholgehalte van 4,2%.


Seizoensbier:

- Brand Lentebock
Het fruitig lente bier met een frisse hop smaak! Brand Lentebock is gebrouwen met een bijzonder mengsel van gebrande moutsoorten en vergist met een bovengist. Lentebock dankt zijn frisse smaak aan de Saazerhop, gecombineerd met de fruitige smaak van gist. Brand Lentebock lijkt qua receptuur op de krachtige Brand Dubbelbock, omdat het wordt gebrouwen met dezelfde moutsoorten. Door het gebruik an Saazerhop is dit echter een lente bier. De Saazerhop geeft Brand Lentebock een verfrissend karakter mee met een zeer delicaat aroma. Lentebock komt het best tot zijn recht in een zogenaamd kelkglas. De taps toelopende opening van het glas zorgt ervoor dat de aroma's met het koolzuur langere tijd worden vastgehouden.

Bier van de maand mei:

- Brand Weizen
Brand Weizen, een Weizen uit Limburg volgens traditioneel Beiers recept. Gebrouwen met Saazer hop, zuiver mineraalwater en natuurlijk veel tarwe. Heerlijk fris met zachte afdronk. Brand Weizen is een echt Hefeweissbier, ongefilterd van hoge gisting dat nog nagist op fles. Daarnaast zorgt het door onze brouwers zorgvuldig geselecteerde mengsel van tarwemout, broeimout en pale ale mout voor de karakteristieke smaak van dit Weizenbier. Het eerste echte Limburgse Weizenbier.

Brand Weizen is een heerlijk vol fris, fruitig bier met een bescheiden kruidnagelaroma, een vleugje hop aroma en een zachte afdronk. Dit bier komt het best tot zijn recht in een Brand Weizenglas.


Wisseltap 1:

- La Chouffe
La Chouffe bier heeft een zoete en licht bittere smaak. Aan het einde van de jaren zeventig besloten de twee zwagers, Pierre Gorbon en Christian Bauweraerts, hun eigen bier te gaan brouwen in hun eigen brouwerij. Het is allemaal begonnen met een budget van iets minder dan 5.000 euro. Voor de twee zwagers begon het als een hobby, maar al snel kende de brouwerij zijn uitbreiding. Op 27 augustus 1982 werd het eerste bier gelanceerd, namelijk de La Chouffe.

Wisseltap 2:

- Kasteel Rouge
Kasteel Rouge is het fruitige broertje van de Kasteelbierfamilie. De brouwer, die ruime ervaring heeft met lambic en fruitbier, vermengt Kasteelbier Bruin met bier dat zes maanden heeft gerijpt met echte krieken – een zuurder variant van de kers. Het bier verkrijgt zo niet alleen een fruitig aroma maar ook een briljante donkerrode kleur. Het heeft een alcoholgehalte van 7% per volume en het laat zich dus heerlijk drinken als aperitief – of gebruik het als basis voor een saus.

Wisseltap 3:
- Wieckse Witte
Vooral op een terras op een zomerse dag is er niets lekkerder dan een heerlijk verfrissende Wieckse. Het is dan ook niet voor niets dat Wieckse al meerdere malen onderscheiden is met een gouden medaille voor het lekkerste witbier. Zelfs in België, het land waar witbier oorspronkelijk vandaan komt.
En het zonnigste witbier van Nederland is vanaf nu nog zonniger, want Wieckse wordt volledig gebrouwen op zonne-energie!

* Aangegeven op onze taplenzen in het café vindt je de seizoensbieren, bier van de maand of een van de andere bieren op onze wisseltap.


Bieren uit de fles:

- Amstel Malt
- Amstel Radler
- Brand Bier
- Carlsberg
- Corona
- Crabbies Ginger Beer Strawberry/Lime
- Desperados
- Heinken
- Hertog-Jan
- Mort Subite Xtreme Framboise
- Warsteiner

Speciaalbieren uit de fles:

- Brand up:
Een ruime eeuw nadat in Pilzen het recept voor pils werd ontdekt begon Brand in 1952 met het brouwen van Brand Up wat nu Brand Urtyp genoemd wordt. Het is een helder, fris bier dat een ode is aan de oersmaak van pils.


- Brand Imperator:
Brand Imperator, het oudste speciaalbier van Brand. Al sinds 1949 gebrouwen als origineel bockbier, maar dan net iets milder. De rijke smaak & kleur dankt Imperator aan een volle blend van gebrande moutsoorten. De speciale krachtige mout blend van Brand Imperator wordt beteugeld door een lichte, prettige hopbitterheid afkomstig van de aromatische hop uit het Duitse Hallertau


- Westmalle Dubbel:
Dubbel van Westmalle is een donker, roodbruin trappistenbier met nagisting in de fles. De crèmekleurige schuimkraag geurt naar speciale mout en laat een mooi kantwerk achter in het glas. De smaak is rijk en complex, kruidig en fruitig, met een frisbittere finale. Het is een evenwichtig kwaliteitsbier met een zacht mondgevoel en een lange, droge afdronk. Al sinds 1856 brouwen de monniken naast hun maaltijdbier een donkere trappist. Vanaf 1926 passen ze het recept aan en brouwen ze het bier wat zwaarder. Daar ligt de basis voor de huidige Dubbel. Westmalle Dubbel is het enige donkere trappistenbier dat in vaten te krijgen is. Doordat dit bier anders evolueert in het vat, heeft de Dubbel van 't vat een wat zoetere smaak dan een Dubbel uit een flesje.


- Affligem Dubbel:
Dit donkerbruine bier gebrouwen met een donkere mout heeft een milde smaak, is licht kruidig en heeft een zachte afdronk. Een bier om eens rustig voor te gaan zitten. Tot de Franse revolutie waren de brouwers in de abdij altijd leken die betaald werden voor hun werk. Daarna begonnen de paters zelf hun bier te brouwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog eisten de Duitsers de koperen bierketels op en moest de brouwerij haar deuren sluiten. Maar in 1920 werden de nieuwe ketels in gebruik genomen. In 1970 kreegde huidige Brouwerij Affligem de opdracht om het abdijbier te brouwen volgens de Formula Antiqua Renovata. Daarbij wordt gebruik gemaakt van moderne materialen maar met veel respect voor de authentieke receptuur. Zo is de bierdrinker er zeker van dat de traditionele smaak van Affligem behouden blijft.


- Tripel Karmeliet:
Karmeliet Tripel heeft niet alleen een heerlijke smaak ook een heerlijke geur. Want als je ruikt aan Karmeliet Tripel dan denk je direct aan een rozentuin. De geur is aantrekkelijk door vanille en bruine suiker. Daarnaast heeft het bier veel fruitigheid van perzik en banaan. Heel licht op de achtergrond herken je wellicht iets van citrus.

In de smaak overheerst in eerste instantie de hop met haar behoorlijke bitters. Dit geeft het bier kracht en pit. Neem even de tijd en de herkenbare zoete smaak, die we kennen van de geur komt terug. Het wordt romig zacht en de zweem van vanille komt ook weer tevoorschijn.

Karmeliet Tripel is met een World Beer Awards in augustus 2008 verkozen als beste bier ter wereld in de categorie hogegistingsbieren. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Beers of the World, een Brits blad. Aan deze wedstrijd wordt deelgenomen door bierbrouwerijen uit de hele wereld.Volgens de Belgen is Karmeliet Tripel een van de meest schone bieren, oftewel een van de lekkerste bieren ter wereld!


- Westmalle Tripel:
Het is een complex bier met veel fruitigheid, je proeft rijpe banaan en een fijne hopbitterheid. Het mondgevoel is rond en vol. Een subtiele zoete toets die wordt gedragen door fruitigheid en bitterheid. De afdronk is lang, droog en aangenaam bitter.

Westmalle Tripel wordt ook wel de ''moeder van alle tripels'' genoemd. Westmalle Tripel werd voor het eerst in 1934 in de abdij van Westmalle gebrouwen naar aanleiding van de ingebruikname van de nieuwe brouwzaal. De huidige formule blijft al sinds 1956 nagenoeg onveranderd.


- Pauwel Kwak:
Pauwel Kwak heeft een heerlijke fruitige geur die doet denken aan abrikozen, maar ook de zoetigheid van zoethout komt naar voren. Bij het proeven van dit speciale Belgische bier proeft u, net als de geur, de abrikoos. De fruitige smaak blijft hangen samen met een zoetigheid die doet denken aan karamel. Daarnaast heeft het nog een wat lichte bittere smaak die verneembaar is in de fijne afdronk. Het mooie van dit bier is, is dat ondanks zijn hogere alcoholpercentage van 8%, het toch een zacht biertje is.

In de tijd van Napoleon was brouwer Pauwel uitbater van koetsierherberg De Hoorn in Dendermonde. Omdat het voor koetsiers niet mogelijk was om hun koets alleen te laten, liet kwak een speciaal glas maken met een bolle onderkant, die in een houten houder hangt. Die houder werd bevestigd aan de koets. Dankzij de vergrote bolle onderkant kon het glas ook niet omvallen tijdens de rit, het glas bleef namelijk altijd rechtop hangen. Een dergelijk glas noemt men daarom ook wel koetsiersglas.


- Duvel:
Duvel heeft een droge, maar toch licht zoete alcoholsmaak. Dit maakt het een fijne dorstlesser met een aangenaam hopkarakter. De brouwerij Moortgat is opgericht in 1871 door Jan-Leonard Moortgat en zijn vrouw Maria de Bock.  Oorspronkelijk kreeg het bier de naam Victory Ale. Schoenmaker Van De Wouver omschreef het bier als 'een echte Duvel". In 1923 werd het bier onder deze naam op de markt gebracht. De uitdagende naam van dit bier zette heel veel mensen aan het denken in het Katholiek Vlaanderen. De productie begon traag, maar in de jaren '70 kreeg het bier dankzij een sterke marketing strategie meer succes. Sindsdien is Duvel bier niet meer weg te denken.


- Delirium Tremens:
Delirium Tremens heeft een licht zoete eerste aanzet, met een fruitig karakter en een bittere toets. Het bevat aroma's van citrus, tropisch fruit en een vleugje gember.


- Leffe 9:
Leffe 9 een mooi, koperkleurige bier van hoge gisting, Dit bier heeft een stroperige, rijke en volle smaak met een lange en frisse afdronk. Het riekt ietwat naar honing, en de krachtige aroma´s geven dit bier een intens, uitgesproken karakter. Leffe 9 is een sterke nieuwkomer in de traditie van het abdijbier, en heeft het zwaarste alcoholpercentage in de serie van Leffe.


- Jopen Malle Babbe:
Jopen Malle Babbe is een dunkel weizen en heeft daardoor net als een gewone weizen een fruitig (bananen) karakter met een licht kruidige toets van kruidnagel en laurier. Het andere zit hem in het feit dat er wat donkere tarwemouten zijn gebruikt die meer kleur geven, maar ook een wat vollere licht karamel achtige smaak. De whirlpool hopgift van Spahir hop geeft het bier een extra fruitige smaak. Saphir is een Duitse hop met wat Amerikaans citruskarakter. Er zijn licht overeenkomsten met het Fokkerbier van 2011, maar dit is toch echt een heel andere dunkel weizen.


- Texels Skuumkoppe:
Texels Skuumkoppe heeft een fruitige smaak met accenten van amandel en karamel.
Texels Skuumkoppe is het eerste ambachtelijk gebrouwen donker tarwebier van hoge gisting in Nederland. Texels Skuumkoppe heeft zijn naam te danken aan het witte schuim op de donkere zee dat de strandjutters zagen als zij het strand afstruinden op zoek naar afgevallen scheepsladingen.


- Gulden Draak Quadrupel 9000:
Gulden Draak Quadrupel heeft een zachte en licht zoete smaak. Een ode aan het verleden en aan de Stad (9000) GENT. De Gulden Draak is genoemd naar het vergulde beeld op de top van het Gentse Belfort. Bij een dergelijk imposant symbool dat al meer dan 6 eeuwen standhoudt horen minstens even indrukwekkende bieren. De onvolprezen Gulden Draak als donkere tripel van 10,5 % alcohol krijgt er na 25 jaar van steeds groeiend succes een sterke aanvulling bij, de Gulden Draak 9000 Quadruple.


- Hopus:
Hopus Primeur 2013 is een fris bier met complexe karakteristieken en een sterke blijvende bitterheid.
Ter gelegenheid van de lente zal Lefebvre elk jaar een Hopus Primeur doen uitkomen. Een zesde hopsoort zal haar eigen draai geven aan de 'klassieke' Hopus. Hopus Primeur 2013 heeft een vooral fris accent gekregen van de gebruikte 'zesde hop'. Grassig, bijna fruitig-fris en hoogst doordrinkbaar is het een culinaire alleskunner.


- Brouwerij T’ij Biologische Columbus:
Lang voordat in Nederland de kleine, ambachtelijke brouwerijen begonnen op te schieten als paddenstoelen in een natte herfst had zich in Amsterdam al Brouwerij ’t IJ gevestigd, schitterend gelegen in een oude molen aan de rand van het centrum. Men brouwt er louter bier van hoge gisting en heeft een voorkeur voor zwaardere bieren. Het is een eigenzinnige brouwerij – ijgenzinnig? – en het beschikt over een onlangs gerenoveerd proeflokaal waar u vrijwel alle bieren van het vat kunt proeven. Het Columbus (u weet wel: die van dat ei) is een biertje voor doorgewinterde biergenieters: met een alcoholgehalte van 9% per volume, een flinke dosis hop en een mooie amberkleur. Een bier om bij weg te dromen.


Speciaalbier van de maand
We zullen elke maand een ander speciaalbier van de maand kiezen. Deze kun je vinden bij ons op de keukendeur in het café. Voor de maand april hebben we gekozen voor de Zundert een nieuwe Nederlandse Trappist gebrouwen door Trappistenbrouwerij de Kievit. Het bier wordt gebrouwen in Trappistenbrouwerij De Kievit van de Abdij Maria Toevlucht te Zundert. Het is een amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 8%.

Het bier kon in première gedegusteerd worden in Zundert zelf in het weekend van 30 november en 1 december 2013 en werd officieel op de markt gebracht op 6 december datzelfde jaar. Het bier was vrijwel onmiddellijk uitverkocht. Op 10 december kreeg het bier het ATP-logo waardoor het officieel het tiende trappistenbier in de wereld werd. Zundert en La Trappe zijn de enige twee Nederlandse trappistenbieren


Biergenietschap Narziss
Tevens maakt onze eigen Biergenietschap Narziss elke 6 maand een eigen speciaalbierkaart. Hierop staan 6 speciaalbieren gekozen door de leden van Biergenietschap Narziss. Dit half jaar zijn dat de volgende bieren.

- Sancti Adalberti Tripel:
Deze krachtige blonde tripel kleurt goudblond in het glas. De aangename smaak van mout en hop gaat over in een fijne bitterheid.


- Palm Hop Select:
Een combinatie van het typische ronde volle van een spéciale België met daarbij een heerlijk fantastisch hoparoma. De mooie bitterheid maakt het plaatje compleet.Palm Hop Select, de jongste telg in het Palm-assortiment, is een bier voor echte levensgenieters! Dit complexe maar gebalanceerde degustatiebier van hoge gisting, met een alcoholgehalte van 6%, is verrijkt met eigen hop uit Steenhuffel. Die zorgt voor het specifieke hoparoma, een perfecte aanvulling voor de banaanachtige fruitigheid en subtiele karameltoets die het bier zijn unieke smaak geven. De hergisting op fles verzekert een fijne pareling en uitstekende bewaring.


- MC Chouffe:
MC Chouffe heeft een zoete en fruitige smaak, met een bittere achtergrond. MC Chouffe is een Scotch Ale. Deze biersoort wordt ook wel de donkere broer van het blonde kabouter bier genoemd. De term Scotch Ale verwijst naar het hogere alcoholpercentage in vergelijking met de meeste Engelse ales, en de meer donkere kleur.


- La Trappe Quadrupel:
La Trappe Quadrupel heeft een warme, intense en goed gebalanceerde smaak. Moutig zout, licht gebrand en aangenaam bitter met een zoete afdronk. Er zijn aroma's te herkenen van onder andere banaan, amandel en vanille. La Trappe Quadrupel is het zwaarste Trappistenbier dat aanwezig is in het assortiment van brouwerij De Koningshoeven. Dit sterke bier werd gelanceerd in 2010.


- Golden Raand Düster:
Een  lichtbruin ongefilterd  bier van 7% gebrouwen in Groningen. De Golden Raand Düster is gebrouwen met 3 soorten mout, bitter van smaak en mooi 'doordrinkbaar'.


- St. Bernardus Abt 12:
De St. Bernardus Abt 12 heeft een geweldige schuimkraag en een overweldigende smaak. Donker met een volle, ivoor-gekleurde kop. Dit bier heeft een fruitig aroma, vol met complexe smaken en blinkt uit door zijn lange bitterzoete afwerking met een hoppige beet. St. Bernardus Abt 12 is de absolute top in de hiërarchie van de St. Bernardus bieren en het dit bier heeft het hoogste alcoholpercentage, namelijk 10,5%.